İletişim Pramidi

“İletişim Piramidi” veya “Dil Gelişim Piramidi” kavramı, çocukların dil gelişim süreçlerini anlamaya yardımcı olmak için oluşturulmuş görsel bir modeldir.

📌 Bu piramit, dil gelişimini hiyerarşik bir yapıda ele alarak, önce temel becerilerin (dikkat, dinleme, oyun) gelişmesi gerektiğini, ardından daha karmaşık becerilerin (anlama, konuşma, anlaşılırlık) inşa edildiğini vurgular. Örneğin; “ce-e” gibi etkileşimli oyunlar genellikle çocuklar iki adımlı yönergeleri izlemeden önce ortaya çıkar. Bu aynı zamanda ilk sözcüklerini söyleyen çocuğa anlaşılırlık çalışmanın henüz uygun olmadığını da göstermektedir. Dikkat becerileri ve dili anlama gibi bazı beceriler aynı anda gelişebilse de, piramit tipik dil gelişiminin genel olarak nasıl ilerlediğini göstermektedir. Piramidin her katmanı aynı zamanda üstündeki katmanın gelişimini de destekler. Eğer bir çocuk beklendiği gibi bir alt katmanı geliştirmediyse, genellikle üstteki katmanları geliştirmekte zorluk yaşayacaktır.

📍 Bazı çocuklar dikkat ve dinleme becerilerinde zorluk yaşarlar. Bu, piramidin en alt katmanıdır ve dolayısıyla bu alandaki zorluklar, üst katmanlardaki tüm becerileri etkileyecektir.

🎯 Dil ve konuşma terapisi değerlendirmesinde terapist, çocuğunuzun bu alanların her birinde ne düzeyde olduğunu, yaşına göre beklenenle karşılaştırarak değerlendirir. Bu, terapistin çocuğunuzun daha iyi iletişim kurmasına yardımcı olmak için terapide hangi alanların hedeflenmesi gerektiğini belirlemesini sağlayacaktır.