Uyaran Eksikliği

Uyaran eksikliği, DSM-5’te yer alan bir tanı olmasa da, bazı gelişimsel problemlerin nedeni olarak görülmektedir. Yaşamın ilk anlarından itibaren çocukların, beynin gelişimi ve olgunlaşması için yeterli duyusal uyaranları alamamasından dolayı ortaya çıkar ve çocuklarda gelişimsel geriliklere neden olur. Bebeklik ve çocukluğun ilk 3 yılını kapsayan bu dönemde çocuğun öğrenme ve gelişim hızı en yüksek seviyededir ve çocuk gelişim alanlarındaki becerilerinin temelini atar.

Çocuğun erken yaşta uzun süre ekrana maruz kalması, akranları ve ebeveynleriyle yeterince iletişim ve etkileşime geçememesi, motor ve duyusal anlamda az deneyim yaşaması, çocuğa karşı aşırı koruyucu yaklaşılması, çocuğun sürekli kucakta kalması, çocuğa keşfetme alanları sunulmaması gibi durumlar uyaran eksikliğine neden olabilmektedir. Buna bağlı olarak geç yürüme, konuşmada gecikme, sosyal iletişim kuramama, bilişsel problemler ve duyu bütünleme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Çocukların uyaran eksikliğinden kaynaklı gelişimsel gerilik yaşamasını önlemek için tanı olmaksızın bir ergoterapiste danışarak çocuğun düzeyine uygun motor, duyusal ve bilişsel aktivite önerileri, zenginleştirilmiş çevre oluşturma, iletişim ve etkileşim stratejileri gibi konularda destek alabilirsiniz. Böylece nöroplastisite oluşumunu artırarak çocuğun gelişimi hızlanır ve ileride yaşanabilecek gelişimsel gecikmelerin önüne geçilerek yaşına uygun performans göstermesi sağlanır.