Otizmde Dil ve Konuşma Özellikleri

🗣️Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireylerin dil ve konuşma profilleri ve iletişim zorlukları çeşitlilik göstermektedir.

🔅OSB’li pek çok çocuk, hem sözlü hem de yazılı dilde pragmatik (dilin kullanımı), gramer (dilbilgisi), anlam bilgisi, sözdizimi, ses bilgisi ve morfoloji (eklerin kullanımı) dahil olmak üzere tüm dil alt sistemlerinde iletişim zorlukları yaşarken ve güçlü yönleri bulunurken, otizmli bazı çocuklar dilsel yaratıcılık da dahil olmak üzere yüksek dil yetenekleri sergilerler.

▪️İletişim sorunlarının seviyesi değişiklikler gösterebilir; bazı çocuklar sözel iletişim kurabilirken diğerleri minimum düzeyde sözel iletişim kurabilir ya da sözel olmayan iletişim yollarını kullanabilir.

▫️Dil ve konuşma gelişimindeki profillerin çeşitliliği, ya eşlik eden tanı olmaksızın otizmin temel semptomu olarak ya da eşlik eden tanıların varlığıyla birlikte her ikisinden kaynaklanır.

💭Dilin anlamsal boyutundaki zorluklar bireyin soyut düşünme, kelimelerin çoklu anlamları, kavramları kategorize etme vb. becerilerini etkilemektedir.

❗️OSB’nin Dil Bozukluğu, Konuşma Apraksisi, Konuşma Sesi Bozuklukları ve/veya diğer nörogelişimsel bozukluklar gibi diğer iletişim güçlüklerinin bir arada bulunması, ayırıcı tanı ve farklı müdahalelerin uygulanmasında klinik profillerin ve semptomların daha dikkatli incelenmesi ihtiyacını doğurmaktadır.

Kaynak:
• Vogindroukas, I., Stankova, M., Chelas, E. N., & Proedrou, A. (2022). Language and speech characteristics in Autism. Neuropsychiatric Disease and Treatment, 2367-2377.