Dürtüsellik, temel anlamda bireyin davranış veya isteklerine sınır koyamaması, isteklerini bekletememesidir. Bu kişiler isteklerinin mümkün olduğunca kısa sürede gerçekleşmesini arzu ederler; bazı durumlarda istekleri gerçekleşmezse tepki gösterebilirler.
Dürtüsellik, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanılı kişilerde sık gözlenebilmektedir. Genetik faktörlerin yanısıra, çevresel faktörlerin de dürtüsellik üzerinde büyük etkisi vardır. Kontrolsüz davranışlar, uzun süre oturamama, sıra bekleyememe, sürekli konuşma isteği, olaylara yüksek tepkiler verme, organize olamama, dikkatsizlik, kurallara uyum sağlayamama, düşünmeden hareket etme gibi davranışsal, bilişsel, sosyal ve duygusal problemler gözlendiğinde bireyde dürtüsellik olduğu düşünülebilir.
Dürtüselliğin tedavi ve terapisinde, ihtiyaca uygun davranışçı yaklaşımlar, sosyal beceri eğitimi, neurofeedback tedavisi, ergoterapi, ilaç tedavisi, özel eğitim gibi yaklaşımlar kullanılabilir.
Ergoterapi bu noktada, bireyin bedenini sakinleştirebilmesi, oyun kurallarına uyabilmesi, dikkat ve odaklanma becerisi, iletişim-etkileşim becerilerinin artırılması, duyusal ihtiyaçların karşılanması ve aileyi eğitme konusunda destek olmaktadır.