Çocuklarda Yeme Bozukluğu

✨Ebeveyn-bebek ilişkisinde beslenme merkezi bir rol oynar. Besin seçiciliğinin gelişimsel ilerlemesi, öncelikle çocuğun besinleri manipüle etme, çiğneme ve yutma yeteneği ile belirlenir. Fonksiyonel, güvenli beslenme, duyusal-motor fonksiyon, yutma ve nefes almanın koordinasyonunu gerektirir.
✨Bakımverenler, çocukların neyi, ne zaman ve nerede yediklerinden sorumludur; ne kadar yediğinden ve yiyip yemediğinden ise çocuk sorumludur. Normal beslenme, çocuğun sağlığı, gelişimi, mizacı, deneyimi ve çevresinin başarılı etkileşimine bağlıdır. Bu faktörlerden herhangi birinin değiştirilmesi beslenme bozukluğuna neden olabilir.
✨Beslenme bozukluğunun belirtileri arasında gıda reddi, yetersizlik, öğürme veya yutma direnci yer alır. Çocuk yeterli büyümeyi sürdürse de, davranışsal sorunlar bakımverenler için zorluk yaratabilir. Özellikle daha zorlu dokulara geçiş sırasında çocuğun beslenme bozukluğu yaşaması riski artar.
✨Beslenme bozukluğu, bir çocuğun, nedeni ne olursa olsun, optimal beslenme durumunu sürdürmek için yeterli miktarda yeme veya içmede yetersizlik veya zorluk yaşaması durumudur. Büyüme etkilenmeyebilir. Çocukların %3 ila %10’u etkilenir. Beslenme bozuklukları çok faktörlüdür ve çocuk, ebeveynler veya çevre ile başlayabilir. Kökeni ne olursa olsun, ebeveyn-çocuk ikilisini etkiler ve sıklıkla davranışsal bir probleme dönüşür. Daha büyük çocuklar düşük benlik saygısı ve sosyal izolasyon yaşayabilir.
❗️Çocuğunuzda beslenme bozukluğunun belirtilerini görüyorsanız mutlaka değerlendirme almalısınız.

🫧Kaynak:
1. Bryant‐Waugh, R., Markham, L., Kreipe, R. E., & Walsh, B. T. (2010). Feeding and eating disorders in childhood. International Journal of Eating Disorders, 43(2), 98-111.
2. Sharp, W. G., Jaquess, D. L., Morton, J. F., & Herzinger, C. V. (2010). Pediatric feeding disorders: A quantitative synthesis of treatment outcomes. Clinical child and family psychology review, 13(4), 348-365.
3. Eicher, P. S., & Batshaw, M. (2012). Feeding and its disorders. Children With Disabilities. 7th ed. Baltimore, MD: Brookes Publishing.
4. Phalen, J. A. (2013). Managing feeding problems and feeding disorders. Pediatrics in Review, 34(12), 549-557.

Uzm. DKT Ayhan ÇAĞLAYAN