Çocuklarda Gecikmiş Konuşma

✨Dil, doğası gereği sosyal bir davranıştır.

⚡️Çocukların ifade edici dil becerilerindeki gecikmeler, sosyal-duygusal gelişimlerini çeşitli derecelerde etkilemektedir.

💥Çocuk problemlerini dışarıya yansıtabilir veya içselleştirebilir.

💧Irwin, Carter ve Briggs-Gowan (2002), ifade edici dil becerilerindeki gecikmenin zayıf sosyal-duygusal uyumla bağlantılı olduğuna dikkat çekmiştir.

💧Ebeveyn-çocuk oyun etkileşimi sırasında, tipik olarak gelişen akranlarına kıyasla gecikmiş konuşması olan çocukların; daha depresif, daha ciddi, daha az atik, yardım isteme olasılıklarının daha düşük ve oyun oynamaya daha az ilgili oldukları görülmektedir.

💧Dil gecikmesi olan çocukların daha yüksek oranda anksiyete ve depresyon, içe kapanma ve uyku sorunları gösterdikleri belirtilmektedir (Carson ve ark.,1998).

💥2 yaşında ifade edici dil becerilerinde gecikme yaşayan çocuklar, etkili iletişim kurmada yaşadıkları zorluklar nedeniyle sorunlarını dışarı yansıtma ve/veya içselleştirme davranışları sergileyebilirler.

‼️Erken müdahale, gecikmiş konuşması olan çocukların dil becerilerini, sosyal-duygusal-davranışsal gelişimlerini destekler.

Uzm. DKT Ayhan ÇAĞLAYAN