Doğum öncesinde başlayan duyu gelişimi, bebeklerin doğumdan itibaren yaşayacağı ortama uyum sağlayabilmeleri ve hayatta kalabilmeleri için anne karnında büyük oranda tamamlanmaktadır.
Bebekler, doğdukları andan itibaren çevrelerine büyük ilgi duymakla birlikte yüksek bir öğrenme potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle, gelişimin en hızlı olduğu bebeklik döneminden itibaren gelişimini sağlanmasında duyular son derece önemlidir.
Duyular ile birlikte yaşam anlamlı, hareketli ve renkli hale gelmektedir. Çevreye adapte olmayı da kolaylaştıran duyular, yaşamın devam ettirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Bebekler duyusal gelişim ile farklı pozisyonlara girebilir ve bu pozisyonlarda belli süre kalabilir. Başını kaldırıp etrafı izleyebilir veya ona seslenildiğinde o yönde doğru dönebilir. Oyuncaklarını takip edip tutabilir ve birbirine vurabilir. İlerleyen süreçlerde sürünmeye, emeklemeye, yürümeye, kaşığı ağzına götürmeye ya da yiyeceğin tadını kokusunun keşfetmeye başlar. Böylelikle bebeklerde duyusal gelişim sayesinde katılım performansı artmaktadır.