✨Bebeklik döneminde; nesneleri ve çevreyi tanıma çabası içerisindedirler. Çocuklar oturmaya başladığı dönemde eline geçen her nesneyi ağzına götürür, yürümeye başladığında eline geçen şeyleri yere atmaktan zevk alırlar.
✨1-3 yaş döneminde; buldukları nesneler ile taklit oyunlarına başlarlar. Bardak ile su içme, telefon ile konuşma taklitleri yaparlar. 0-2 yaş döneminde kendi başlarına oynarlar. Etrafta başka çocuk olsa bile onları sadece izler, iletişim kurmaya çalışmazlar. Çocukları karşılıklı oturtsanız bile kendi ellerindeki oyuncak ile oynarlar ya da karşısındaki çocuğun elindeki oyuncağı isterler. 2-3 yaş arası dönemde çocuklar hayali oyunlar oynamaya; çevresinde gördüğü insanları ve olayları taklit etmeye başlarlar. Oyunlarında anne, baba olur, bebeklerini beslerler. Çocuk, oyunda hayvanlarla konuşur; sopayı at, bir kapağı direksiyon olarak kullanır. Çocuk tahta blokları yan yana ya da üst üste koyarak şekiller yapabilir. Basit yap-boz oyunu oynayabilir.
✨3-6 yaş dönemi; oyun dönemi olarak da adlandırılır. Çocuklar 3 yaşa kadar nesneler ve çevreleri ile deneyim kazanırlar ve 3 yaşından sonra oyun kurmaya başlarlar. Fakat çoğu 3 yaş çocuğu hala oyuncakları paylaşmada, iş birliği yaparak oyun oynamada problem yaşar. Çocuklar bu dönemde bedensel hareketlerinin gelişmesiyle top oynama, koşma, atlama, tırmanma, gibi oyunlardan hoşlanır. Üç tekerlekli bisiklete binebilir. 3-6 yaş döneminde; çocuk gün boyu soru sorar, konuşur, yorulmadan oyun oynar. Toplumsal kuralları öğrendikçe arkadaşlarıyla oyun kurmaya ve birlikte vakit geçirmeye başlar.
✨4-5 yaş çocukları; çoğunlukla evcilik, askercilik gibi hayali oyunlar oynamayı tercih ederler, izledikleri filmlerdeki karakterleri taklit ederler. Ahşap bloklar ve legolarla çeşitli inşa oyunları oynarlar. Bazen bu oyun materyallerini oynadıkları oyunda farklı amaçlarla kullanırlar. Bu dönemde kız ve erkek çocuklarının oyunları farklıdır. Kızlar bebeklerle ve evcilik oyunu oynamaktan hoşlanırken; erkekler tabanca, tüfek gibi oyuncakların kullanıldığı savaş oyunları ve araba ile oynamayı tercih ederler.
✨5-6 yaş çocukları; çocuklarda birlikte oyun kurarak oynama yaklaşık olarak 5-6 yaşlarda görülür. 5-6 yaş çocukları masa oyunlarına daha çok ilgi duyarlar. Kesme yapıştırma, resim yapma, rakamları yazma, yapbozlar ile oynamayı tercih ederler.
✨7-9 yaş çocuklarının okula başlamaları ile oynadıkları oyunlarda değişiklik görülür. Kurallı oyunların oynanmaya başladığı dönemdir. Örneğin; seksek, ip atlama, saklambaç, basketbol, futbol, dama, satranç, tombala, kızmabirader gibi kurallı oyunlar oynarlar. Çocuklar bu dönemde sessiz sinema oyunları, yapboz oyunları, mekanik oyuncaklarla ve maketlerle de oynarlar. Erkekler daha çok takım oyunlarından ve yarışmalardan hoşlanırken, kızlar da yakın arkadaşlıklar kurarak birlikte seksek, ip atlama vb. oyunlar oynarlar.
Kaynak:
Egemen, A., Yılmaz, Ö., & Akil, İ. (2004). Oyun, oyuncak ve çocuk.