Pediatrik Yeme Bozuklukları

Pediatrik yeme bozukluklarında ayırıcı tanıya uygun olarak belirlenecek şekilde, müdahale ekibi içerisinde hekim, dil ve konuşma terapisti, ergoterapist, psikolog ve diyetisyen yer alır.

Çocukluk döneminde sık görülen yeme problemleri sağlıklı çocuklarda %25-40 oranında görülürken, gelişim geriliği olan çocuklarda bu oran %80 e kadar çıkmaktadır. Yoğun tıbbi müdahale ve terapi gerektiren ciddi yeme bozuklukları çocukların %3-10’unda görülmektedir.

Ailelerin şikayetleri genel olarak seçici yeme ve az yeme şeklinde olmaktadır. Seçici yeme, belli besin gruplarını reddetme ve yeni besinleri denemeye karşı isteksiz olma durumudur. Ebeveynler yemek seçiciliği olan çocuklarının çok az yediğini ve sağlıklı beslenemediğini düşünür

Çocukluk çağı yeme bozuklukları değerlendirilirken organik/fonksiyonel ve davranışsal sorunlar ve bunlar arasındaki etkileşim ele alınmalıdır. Başarılı tedavi sonuçları ancak bu şekilde sağlanabilir.

Otizmli çocuklarda yeme problemleri normal gelişim gösteren çocuklara göre daha sık görülmektedir. Otizmli çocuklarda gıda reddinin ve kısıtlı gıda alımının daha sık olduğunu gösteren birçok çalışma bulunmaktadır.

📌 Kaynaklar:
▪️Esra, K. U. R. T., & Emel, Ö. R. Ü. N. (2016). Yeme bozukluğu olan çocuğa yaklaşım. Güncel Pediatri, 14(3), 129-135.

▪️Linscheid, T., Budd, K., & Resnake, L. (2003). Pediatric feeding probems.

▪️Kerwin, M. E. (1999). Empirically supported treatments in pediatric psychology: severe feeding problems. Journal of Pediatric Psychology, 24(3), 193-214.

▪️Jacobi, C., Agras, W. S., Bryson, S., & Hammer, L. D. (2003). Behavioral validation, precursors, and concomitants of picky eating in childhood. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 42(1), 76-84.

▪️Rydell, A. M., Dahl, M., & Sundelin, C. (1995). Characteristics of school children who are choosy eaters. The Journal of genetic psychology, 156(2), 217-229.

▪️Schreck, K. A., Williams, K., & Smith, A. F. (2004). A comparison of eating behaviors between children with and without autism. Journal of autism and developmental disorders, 34(4), 433-438.

▪️Lockner, D. W., Crowe, T. K., & Skipper, B. J. (2008). Dietary intake and parents’ perception of mealtime behaviors in preschool-age children with autism spectrum disorder and in typically developing children. Journal of the American Dietetic Association, 108(8), 1360-1363.